Història

La nostra escola va celebrar la commemoració del seu centenari el curs 2009-2010. Un segle abans, l’empresari Lluís Rosal i els germans de la Salle impulsaren i tiraren endavant una escola que estava situada a la plaça del Doctor Saló de Berga, també coneguda com a plaça de l’Hospital Vell. Era un centre d’educació primària que comptava amb uns 200 alumnes. Els berguedans en deien l’escola dels Hermanos o col·legi Rosal: obrí portes el novembre de 1909 i disposava de quatre aules. El primer director fou el germà Albert Àngel.

Després de la Guerra, el germà Fausto reobrí l’escola. Més endavant, el germà Fernando Castellote es féu càrrec de la direcció del centre: gràcies al suport de diferents empreses de la comarca, aconseguí que més de la meitat dels alumnes gaudissin d’una educació gratuïta. Pere Fabro fou un altre director de la Salle Berga: durant la seva etapa, iniciada el 1951, es començà a construir un nou edifici escolar.

Coincidint amb el 50è aniversari de l’arribada dels germans de la Salle a Berga, l’escola es traslladà: el 1959 quedà inaugurat l’actual edifici escolar de la Salle Berga, situat al passeig del Lledó. Amb el canvi d’edifici, el nombre d’alumnes augmentà: als anys seixanta i setanta, uns 500 alumnes –alguns d’ells interns- de primària i batxillerat passaven un curs rere l’altre per aquí.

Durant aquests cent anys de vida, alumnes, professors, famílies i el conjunt de berguedans i catalans han vist passar –i viscut i patit- molta història: el naixement de la Mancomunitat (una escola, una biblioteca, un telèfon i una carretera per cada poble era el lema del moment), dues guerres mundials, dues dictadures (la de Primo de Rivera i la franquista), la Guerra i la llarga postguerra, l’esfondrament del tèxtil i la mineria, la tornada de la democràcia, el canvi de segle, l’actual crisi econòmica i tants i tants moments i aventures que encara ens queden per viure.

Amb el pas del temps, els mètodes d’ensenyament i la relació entre alumnes i professors ha anat canviant. Si abans sovintejaven la mà dura i les classes en castellà, ara ja no. Amb les noves tecnologies, els nous coneixements aportats per les diferents branques del saber i amb les maneres de fer actuals, l’exercici d’anar a escola o fer de professor també ha anat variant.

Des del curs 1995-1996, quan el germà Josep Espuny assumí la direcció, la Salle Berga ja no és un escola de primària: des d’aleshores és un centre de secundària. Pocs anys abans, semblava que el col·legi vivia els seus últims dies, però no: la feina, la fe i la constància dels germans, els professors i l’associació de pares feren possible que la Salle Berga no desaparegués i que encarés el final de segle i l’inici del següent amb il·lusions renovades.

Seguint fidels a la identitat de la Salle, la nostra escola no deixa de treballar per adaptar-se als reptes de futur i a les necessitats actuals: el 2001 s’inaugurà l’edifici nou (amb el gimnàs, laboratori i modernes aules d’informàtica, música i dibuix) i el curs 2008-2009 començà a funcionar l’espai USEE. Actualment, el director i l’equip docent de l’escola ja no són germans: ara tenim directora (Sra. Paquita García) i un conjunt de professors i professores especialitzats en explicar i intentar fer entendre els continguts de les seves assignatures respectives als alumnes i en ajudar-los en el seu procés d’aprenentatge.

Lema
Lema
Propers esdeveniments
  Calendari
  juny 2017
  dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
  « mai   jul »
      1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30